Udvalgte kajakoplevelser fra 2021

Fællestur med Sæby Ro- og Kajakklub

Mandag aden 13. september

Selv om Frederikshavn Havkajakklub ikke har mere end godt ét år på bagen, så er vi allerede nu godt i gang med at skabe nogle gode og hyggelige traditioner sammen.

Således er vores fælles klubtur sammen med Sæby Ro- og Kajakklub et godt bud på en tilbagevendende begivenhed. I år løb turen af staben mandag den 13. september. Aftalen er, at begge klubber starter ud fra hver sin klub, og ror mod stranden ud for Transportcentret. der liggerr cirka midt mellem de to klubber.

Og der var god tilslutning til arrangementet. Ikke færre end 38 kajakroere var samlet til en lille times hygge, spisning af medbragt mad og en masse kajak-snak på tværs af klubberne.

Herefter gik vi igen i kajakkerne og roede hver til sit. Og der er bare ikke noget mere hyggeligt, end – på helt fladt vand – at ro hjemover mens solen går ned og mørket falder på, og lys begynder at blive tændt i land. Og fra land er det givetvis også et smukt syn, når sådan en stor flok kajakker med lys ror stille og roligt langs kysten.

Så fællesturen med Sæby Ro- og Kajakklub er så afgjort et godt bud på en ny tradition i vores lille klub. 

Telttur til Sæby

Fredag den 20. august til lørdag den 21. august

På klubturen i august holdt vi os indenfor vores daglige rovand. Til gengæld skulle vi som noget nyt prøve at pakke kajakkerne til en overnatningstur. Hovedtemaet for turen var ”god tid”, hygge og lejrliv.

Vi mødtes i Marina’en fredag eftermiddag, hvor vi gav os god tid til forberedelse af turen og fik pakkede telt, soveudstyr, kogegrej, mad og drikke, toiletgrej og ekstra tøj ned i kajakkerne. Herefter roede vi den forholdsvis korte tur til Hedebo Strand Camping, hvor vi slog lejr, klædte om, tilberedte aftensmad og hyggede os i fulde drag.

Lørdag morgen vågnede vi op til høj sol og svag vind. Morgenmaden blev indtaget i strandkanten med en smuk udsigt til Frederikshavn og Sæby. Om formiddagen gav vi igen god tid til at pakke lejeren ned, inden vi roede ind mod Sæby Havn. Vi lagde vejen indenom den gamle del af havnen og besigtigede også den nye del af havnen.

Herefter gik turen op ad Sæby Å, hvor vi lagde til ved Sæby Ro- og Kajakklub. Her nød vi en gang lune fiskefrikadeller fra Klostergyden, inden vi lagde turen retur til Frederiksavn. 

En super hyggelig – og lidt anderledes – klubtur end sædvanlig. Tak til alle deltagere for dejligt samvær.

Stor aktivitet i sommerferien

Lørdag den 24. juli, onsdag den 28. juli og lørdag den 31. juli

I mange foreninger er aktivitetsniveauet skruet ned til et minimum hén over sommerferien. I Frederikshavn Havkajakklub er det næsten lige modsat. Foruden den faste længere sommertur i starten af juli måned, har der været masser af både på vandet.

Der har i sommerugerne fortsat været stor tilslutning til de faste klubaftner mandag og torsdag med roture i det faste rovand (Bangsbostrand, Deget og Palmestranden). Derud over har der i juli måned været en tur til Hirsholm, en tur omkring Fur og senest en tur på Ryå.  Dejligt at der også i sommerugerne er rig mulighed for ture med gode naturoplevelser og godt samvær med klubkammerater.

Hirsholm er naturligvis også en del af klubbens faste rovand, men turen lørdag den 24. juli blev til en lidt længere tur på 26 km. Fra Marina’en gik turen omkring alle holmene (Græsholm, Kovsholm og Tyvholm), inden vi gjorde holdt på Hirsholm. En dag med masser af sol og næsten spejlblankt vand.

Turen omkring Fur onsdag den 28. juli bød på alt hvad en typisk sommerdag kan byde på: overskyet, sol, vindstille (i læ af de høje skrænter), kraftig regnbyge og stiv modvind med udfordrende roning i høje bølger. Og så byder Fur jo også på nogle ualmindelig smukke naturoplevelser – specielt de stejle skrænter langs nordsiden af Fur.

Og turen lørdag den 31. juli på Ryå er også en af klubbens tilbagevendende destinationer. Først en tur opstrøms fra Ryå Bådlaug til Aabybro Mejeri, hvor den medbragte madpakke nydes. Og når man nu er på disse kanter, så skal man jo også lige smage på de lokale produkter: En herlig Ryå Is til dessert 🙂 

Sommertur til Gamborg Fjord

Torsdag den 8. juli – søndag den 11. juli

Godt vejr, flot natur, gode lejrfaciliteter, herlige traditioner og dejligt selskab. Det er nogle af ingredienserne for en vellykket sommer-kajak-tur. Vores sommertur til Gamborg Fjord indeholdt dem alle. 

Det var Ronæs Strand Camping, der bød på de gode lejrfaciliteter. Pladsen er en hyggelig lille campingplads med god beliggenhed helt ned til strandkanten i bunden af Gamborg Fjord. Hér mødtes alle deltagerne og fik sat telte op i løbet af torsdag. Foruden klubkammeraterne bestod det gode selskab af Karin og Jan, der i efterhånden mange år har deltaget i vores fælles sommer-kajak-tur. Karin og Jan havde i år foreslået, at vi tog en tur i deres rovand. Dén invitation tog vi naturligvis gerne imod.

Fredag bød på godt vejr – solskin og ganske svag vind. Vi satte kajakkerne i fra campingpladsen og tog en tur ud gennem fjorden. Først et lille smut ind omkring Svinø til dagens første pause ved Svinø Bådelaug. Herfra gik turen videre ud af fjorden til Middelfart Marina, hvor der er en fin sandstrand til landgang for en frokostpause. Vi fortsatte en lille tur op i Fænøsund inden vi krydsede ud til Fænø og fulgte kysten retur og krydsede igen til sydsiden af Gamborg Fjord og retur til campingpladsen. Det blev til en samlet tur på 25 km.

Lørdag var der blæst op med kraftig vind fra vest. Vi justerede på turplanerne, og kørte til Jyllandssiden og satte kajakkerne i ved Snoghøj Bådelaug lige øst for Den Gamle Lillebæltsbro. Herfra gik turen langs de smukke skrænter mod vest til Skærbæk Strandpark. Efter frokostpausen fortsatte vi ind i Kolding Fjord, hvor vi rundede Kidholmene. Herfra gik turen retur til Lillebælt, hvor vi krydsede over til Galsklint. Lidt før Den Gamle Lillebæltsbro krydsede vi retur til Jyllandssiden, og fik prøvet kræfter med den kraftige strøm og den fortsat kraftige vind og dermed også høje bølger ude i sejlrenden.

Og traditionen tro, så bød aftnerne på lækkert grill-mad og masser af hygge på campingpladsen. Der blev også nydt en enkelt grin og tonic og som noget nyt skulle der konkurreres i stigegolf. Så alt i alt endnu en vellykket sommer-kajak-tur. Nu er det spændende, hvad vi finder på af destination for næste års tur 🙂

Mariager Fjord

Lørdag den 26. juni

Klubturen i juni måned viste på alle måder, hvor fantastisk en klub vi har fået skabt. Mariager Fjord byder på nogle dejlige naturoplevelser, men når man kan samle 27 herlige klubkammerater til en fælles rotur, så er valg af designation næsten underordnet.

Der var planlagt to ruter – én på ca. 25 km for dem, der gerne ville give den lidt gas, og en tur på ca. 16 km for dem, der var mere til en stille og rolig hyggetur med lidt længere pauser.

Det var et flot syn, da alle kajakker var gjort klar, og vi stævnede ud fra Hobro Lystbådehavn og krydsede over fjorden. Herfra gik turen langs sydsiden af fjorden med kurs til de to pausesteder hhv. ved Mariager Kajakklub og ved Katbjerg Odde, hvor den medbragte madpakke skulle indtages.

En mindeværdig klubtur, hvor klubbens gamle medlemmer fik lejlighed til at vise nogle af vores nye klubkammerater, hvad havkajaksporten også kan byde på. Og at vi så ved den efterfølgende sommerfest hos Birgit og Hans Christian kunne se det danske fodboldlandshold bringe sig videre til ¼-finalen var jo bare med til at sætte en perfekt afslutning på en dejlig klubdag.

Tak til alle deltagere for det gode selskab – og så skal vi jo ikke glemme at ønske Dennis til lykke som årets første nye roer, der har rundet de 100 km og derved er frigivet 😊

Rundt om Grenen

Lørdag den 5. juni

Det var ikke nogen svær beslutning, da John Andersen fra Kano- og Kajakklubben Limfjorden og Michael Thaarup fra Skagen Havkajakklub inviterede de nordjyske havkajakroere til en fællestur omkring Grenen. Vi var en lille flok på 11 deltagere fra Frederikshavn Havkajakklub, der takkede ja til invitationen.

Det var ikke færre end 33 deltagere fra fem forskellige nordjyske kajakklubber, der mødtes ved Skagen Havkajakklub, hvor der blev budt på rundstykker, kaffe og the. Efter en kort briefing om dagens tur kørte vi mod Skagen Sønderstrand, hvor vi klargjorde kajakkerne og satte afsted lige ud for Vippefyret.

Turen gik mod nord – forbi Det Grå Fyr og til Grenen. Det var en usædvanlig stille dag – stort set ingen vind, så det blev til en næsten skuffende rolig krydsning af grenen. Som for at råde bod på dette, stod Københavns Drengekor ude på spidsen af Grenen og sang “I Danmark er jeg født” mens vi krydsede forbi. Se video-klip af dette på KanalFrederikshavn.

Turen afsluttede ved Solnedgangspladsen i Gammel Skagen. De fleste deltagere rundede dagen af med et besøg på én af fiskerestauranterne. Det blev til endnu en dejlig dag i godt selskab med herlige havkajak-entusiaster.

Tak til John og Michael for et super fint arrangement.

Klubtur til Aalborg

Lørdag den 29. maj

Maj måneds klubtur var en del af årets første DGI Roer 1 kursus. Turen var en stille og rolig sight-seeing tur til Aalborg, der skulle vise vores nye klubkammerater, hvad havkajaksporten også kan byde på. Det var en pæn flok på 21 deltagere, der i fælles trop kørte til Tunnelhavnen, hvor vi gjode kajakkerne klar, klædt om, gik i kajakkerne og lagde os ud og fornemmede motorvejstrafikken, der forsvandt ind under os.

Vest for tunnelen krydsede vi over på Aalborg-siden, og roede ind mod byen og opleve de mange ikoniske byggerier fra søsiden. Først et lille smut ind i den gamle tørdok mellem de to KMD-bygninger, forbi Musikkens Hus og Utzon Centret, under Limfjordsbroerne, forbi Fjordbyen og Vestre Fjordpark og indenom Marina Fjordparken, inden vi krydsede over og gik i land på Egholm.

Efter en hyggelig frokostpause på shelterpladsen gik turen først et stykke op langs nordsiden af Egholm, inden vi vendte om og roede langs Nørresundby Havnefront tilbage til Tunnelhavnen. Vi sluttede en helt fantastisk dag af med kaffe og kage, inden vi pakkede sammen og kørte retur til Marina’en i Frederikshavn.

Se også artiklen på FrederikshavnsAvis.dk.

DGI Roer 1 kurser

Søndag den 2. maj til onsdag den 30. juni I år holder vi to DGI Roer 1 kurser i forsommeren – helt i tråd med et af vores vedtægters formålsparagraf om at være samlingssted for udøvelse af havkajakroning og at udbrede kendskab til havkajaksporten. I år introducerer vi således 18 nye klubkammerater til kajaksportens mange glæder. Kurset indeholder en indledende svømmehalstræning efterfulgt af en række træningsseancer i og omkring Frederikshavn Marina’en. Dette er med til at give de nye roere de nødvendige færdigheder for sikker og effektiv roning. Derud over indeholder kurset også en række fællesroninger og klubture, da socialt fællesskab og kammeratskab også er en stor del af det, at være medlem af Frederikshavn Havkajakklub. For første hold kursuster blev den første klubtur, som de nye klubkammerater bliver præsenteret for, en rigtig hyggelig ”sight seeing”-tur til Aalborg, hvor vi så byens markante bygninger fra vandsiden, og nyde naturen på og omkring Egholm. For det andet hold kursister gik deres første klubtur til den smukke og naturskønne Mariager Fjord. En af årets kursister har udtrykt mødet med Frederikshavn Havkajakklub på følgende måde:
“Som jeg havde forventet, er en havkajak et fantastisk fartøj, hvilket jeg har fået en oplevelse af under den kyndige og pædagogiske vejledning, jeg har fået. Igennem årene har jeg dyrket en del forskellige sportsgrene og været med i diverse sportsklubber, men jeg har aldrig oplevet en så velkvalificeret, professionel og venlig indslusning til en ny aktivitet som i Frederikshavn Havkajakklub”.
Vi er naturligvis både stolte og glade for en sådan tilbagemelding. Det er også noget, der forpligtiger. Vi skal som klub fortsætte det gode arbejde med dels at udbrede kendskabet til havkajksporten, men også fortsat arbejde på at skabe rammerne for et godt kammeratskab og hyggeligt samvær.

Weekendtur på Silkeborg-søerne

Fredag den 16. april til søndag den 18. april

Foråret kom til Danmark den tredje weekend i april – samme weekend, som vi havde valgt at tage på årets første længere weekend-tur. Fredag ved middagstid kørte vi til Skyttehusets Outdoor Camp – en perle af en campingplads, der ligger direkte ned til Silkeborg-søerne. Fredag blev det til en lille tur rundt i Julsø og forbi Himmelbjerget, inden vi sluttede af med drinks og Birgits efterhånden traditionsrige chili con carne.

Lørdag tog vi på den helt store dagstur, der bød på tur forbi de flotte boliger langs Borre Sø, slusetur op til Silkeborg Langsø, smalle tropeagtige  passager forbi Lysbro, en enkelt overbæring til Almind Sø – og naturligvis et smut inden om “Brillerne”. Søndag sluttede vi af med en rotur til den lille hyggelige jollahavn ved Laven. Det blev til i alt knap 50 km i kajakkerne, og til nogle rigtig hyggelige timer på land i samvær med en flok herlige klubkammerater.

Det er med god grund, at Silkeborg kalder sig Danmarks Outdoorby nr. 1. Silkeborg-søerne er et suverænt område med mulighed for masse af herlige kajakture. Et område, som helt bestemt fortjener et genbesøg.

Forårstur på Uggerby Å

Lørdag den 13. marts

Med de nye lempelser af forsamlingsforbuddene for udendørs idræt har vi nu omsider igen mulighed for at komme på tur med vores klubkammerater. Det var der en flok på 9 FKHér og et par gæsteroere, der benyttede sig af i starten af marts måned.

Det blev til en tur på hidtil ukendt rovand: En tur på Uggerby Å med start fra Sindal Marina, forbi Mosbjerg til frokostpause ved elværket i Bindslev. Herfra videre til turens endestation ved kanopladsen i Uggerby. En tur på i alt 28 km.

Der var godt med vand i åen – hvilket satte god fart i kajakkerne. Det var dog tydeligt, at kanosæsonen ikke var startet endnu. Vi blev flere gange mødt af træer og grene, der spærrede vejen, og som måtte flyttes eller forceres, inden vi kunne komme videre. Udfordringer, der blot var med til at gøre turen lidt sjovere.

Smuk og afvekslende natur og dejligt gensyn med klubkammeraterne gjorde det til en herlig dag på vandet – og en rigtig god start på en ny sæson med udsigt til masser af gode kajakoplevelser. Vi glæder os allerede til næste månedes weekend-tur til Silkeborg-søerne 🙂

Krydstogtskibet National Geografic Explorer

Lørdag den 27. februar

På den sidste lørdag i februar valgte vi en lidt anderledes destignation end sædvanligt. Cirka 4,5 km. udenfor indsejlingen til Marina’en har krydstogtskibet National Geographic Explorer ligget for anker siden covid-19-pandemien stoppede deres sejlads for knap et år siden.

På dagens fællestur tog vi ud for at se lidt nærmere på skibet. Og takket være Finns nyerhvervede brystmonterede gopro-kamera fik vi også foreviget turen, der lagde ud med høj solskin og næsten ingen vind. Og ganske som vejrudsigten havde forudsagt, så blev det mere og mere overskyet og tiltagende vind, da vi rundede skibet og satte kurs mod den midterste af de tre styrbords sideafmærkninger ind mod Frederikshavn.

Tilbage i land forsvandt skyerne, så vi i flot solskin kunne nyde Marians medbragte fiskefrikadeller og nybagte rugbrød – herligt.

Solo vintertur

Lørdag den 27. februar

Martin Jacobsen skriver følgende:

Ja ja – jeg ved det godt: Sikkerhed frem for alt. Men jeg måtte bare prøve at sejle i is. Jeg havde opsyn med fra molen, hvor Marianne stod med kamera og telefon. Det var mega sjorvt – og HÅRDT. Turen blev heller ikke så lang, da flagerne var temmelig tykke og ikke til at flytte rundt med.

Tanken var først, at det absolut skulle prøves. Vejret var super klart og stort set ingen vind. Derfor var beslutningen heller ikke svær. Men da jeg skulle i vandet, måtte jeg først trække kajakken ud over de første flager ved stranden og derefter sætte i kajakken på vandet.

Beklædningen bestod af: 2 lag undertøj, tykke sokker, en “bamsedragt” og tørdragt. Ligeledes hue, vanter og vinterstøvler i tyk neopren. Det gav lidt fornemmelse af at være på Grønland, hvilket er et af mine største ønsker på TO-DO-listen.

Når det så er sagt, så glæder jeg mig til at temperaturen kommer op igen, og vi kan komme ud og ro, uden at skulle være iført alle disse lag af tøj.

Fællesroning lørdag formiddage

Lørdag den 16. januar

Høj sol, svag vind, et par frostgrader og et par gode romakkere. Så er der alle forudsætninger for en herlig tur på vandet ved vores faste fællesroning lørdag formiddag.

Og det blev til en rigtig dejlig tur ud langs Bangsbostrand med flot view op til bunkerne på Pikkerbakken, med svaneflokke og jagerfly henover den skyfri himmel og en god kop kaffe i strandkanten, inden turen gik retur til Marina’en.

Nytårskur på Deget

Lørdag den 2. januar

Årets første fællesroning stod i nytårskurens tegn. Vi var en lille flok inkl. et par gæsteroere, der roede ud fra Marina’en lørdag formiddag. Vi var heldige med vejret – roede ud i helt stille vejr med et lille kig til solen. 

På vej mod Deget trak der nogle sorte skyer sammen, og da vi gik i land begyndte det at småregne. På toppen ved bunkerne ønskede vi hinanden godt nytår med bobler og lidt kransekage.

En herlig dag med en god start på det nye år og den nye rosæson.