Udvalgte kajakoplevelser fra 2022

Kajak Lucia i Voerså

Tirsdag den 13. december

Voerså Kajakklub havde igen inviteret naboklubberne til fællesroning. Denne gang til Kajak Lucia tirsdag den 13. december.

Foruden kajakroere var alle beboere i Voerså også inviteret til et virkelig hyggeligt arrangement ved Voersaa gamle fiskeleje. Pladsen var pyntet op med boder, hvor der kunne købes pølser, æbleskiver, gløgg, kaffe, varm saft og kakao og brændte mandler. Og børn kunne lave popcorn over bålsted.

Det var kajakroere fra Sæby Ro- og Kajakklub, Tversted, Frederikshavn Havkajakklub og naturligvis fra Voerså Kajakklub. Det var et flot syn, da de 35 pyntede kajakker roede op og ned ad Voer Å, der i dagens anledning var pyntet med fakler langs hele sejlruten.

Fiskelejet var fyldt til randen af byens beboere da kajakkerne roede forbi. Og som en ekstra frestligt indslag, så var Trio Acapella inviteret til at synge Lucia-sangen,

Det var – som altid – et virkeligt godt arrangement Voerså Kajakklub havde stablet på benene. Vi glæder os allerede til næste års Kajak-Lucia i Voerså 🙂

Vinteraktiviteter

Vintersæsonen 2022-2023

Vintersæson i Frederikshavn Havkajakklub er på ingen måde ensbetydende med lavt aktivitetsniveau – næsten tvært imod.

Vi er forholdsvis mange medlemmer, der fortsætter med en ugentlig rotur hen over vinteren. Dette kræver dog, at man er klædt på efter forholdene, og at der er mindst to, der ror sammen. Den faste fællesroning er i vinterperioden flyttet til lørdag formiddag.

I vintersæsonen har vi en række træniner i Skagen Svømmehal. Her er vi gerne en pæn flok FHK’ere, der foruden træning af redninger, balanceøvelser og rul også får os en god snak over kaffepausen.

Vi er også så heldige, at Michael Mogensbæk igen i år har tilbudt at afholde en ugentlig yoga-træning for os. Michael er en ualmindelig dygtig yoga-instruktør, der med højt humør giver os masser af twist af rygsøjle, styrke af core og udstræk de ”rigtige” steder.

Og endelig er der jo de faste sociale vinteraktiviteter så som julefrokost, juleafslutninger med gløgg og æbleskiver og nytårskur med bobler og kransekage. Så der er nok at aktiviteter at glæde sig til i Frederikshavn Havkajakklub – også i vinterperioden 😊

PS: Det kan varmt anbefales at læse Michael Mogensbæks gribende beretning om, hvordan yoga og medition har fået ham ovenpå efter et smertefuld ulykke med en knust rygsøjle: Læs Michael’s Blog og artikel i KanalFrederikshavn.

Solopgangs- og rundstykketur

Søndag den 30. oktober

Sidste lørdag i oktober – lige inden vi stiller urene om til vintertid – tager vi almindeligvis en solopgangstur. Her kan vi ro ud i mørke, uden at skulle alt for tidligt ud af sengen. Desværre var vejrudsigten for lørdag ikke egnet til mørkesejlads, så turen blev udsat til søndag.

Til gengæld var der stort set vindstille søndag. Det blev derfor ikke helt den mørkesejlads, som vi havde planlagt. Solen var så småt på vej op, da vi lagde ud fra Marina’en. Turen gik ud til borde- og bænkesættet lidt syd for Transportcentret. Her nød vi de medbragte rundstykker mens solen et kort øjeblik brød gennem skyerne. 

Tilpasning af porte i bådhallen

Søndag den 9. oktober

Vi har alle oplevet det – at vi næsten har været ved at ryge med ud af bådhallen, når vinden tager fat i de to store porte. Dette problem har en flok handlekraftige FHK’er nu afhjulpet 😊

En søndag morgen i oktober troppede de op på Marinaen bevæbnet til tænderne med diverse håndværktøj, stiger, planker, beslag, bolte mv. Målet var, at afkorte porthøjden, så de bliver mere brugervenlige.

Ud over at reducere højden på portene, så har de gode folk også forbedret lukkesystemet, så vi slipper for det besværlige snorsystem. Samtidig er der monteret hængsler til at holde portene på plads, mens de står åbne.

Stor tak til alle de gæve håndværkere John, Kenneth, Kim, Mikkel og Hans Christian.

Klubtur på Lindenborg Å

Lørdag den 17. september

Klubturen i september var planlagt til at skulle gå omkring Livø. Vejrudsigten for dagen lød på høj solskin – det var jo Mikkels fødselsdag – men også på kraftig vind fra NV. Så vi valgte endnu engang af finde en plan B frem. Det blev i stedet til en tur på Lindenborg Å – som var nyt ´farvand´ for alle deltagerne.

Og det viste sig ikke at være noget dårligt alternativ. Ved startstedet mødtes vi med nogle erfarne kano-roere der sagde, at Lindenborg Å efter deres mening er Danmarks smukkeste. Og efter turen kan vi måske godt tilslutte os dette udsagn.

Efter en gang flytten rundt på bilerne til slutdestinationen satte vi i ved Vælderskoven – dér hvor alle kanoer også starter deres tur. Herfra går turen det første stykke af et forholdsvis smalt åløb langs foden af Rebild Bakker. Efter kort sejlads er der en lav bro, hvor vi er nødt til at stå ud af kajakkerne, men ellers er der ikke nogen forhindringer på turen. Åen bliver hurtigt bredere, og der er et par gode steder undervejs at gå i land og holde pause. Bl.a. ved Håls Bro, hvor vi gjorde holdt og nød Mikkels dejlige fødselsdagskage – tak for det.

Vi sluttede turen af ved Lindenborg Gods efter 21 km herlig sejlads i den meget imponerende og varierende natur. Fortsætter man turen yderligere 16 km, så havner man ude i Limfjorden. Ifølge de erfarne kanoroere er den sidste del af Lindenborg Å ikke helt så smuk, men måske man alligevel skulle prøve det på et tidspunkt.

Torsdagstræning med Katrine og Kristian

Torsdage: 18. august – 25. august – 1. september

Vi er heldige at have fået en aftale med Katrine og Kristian Balslev om, at de kommer og holder tekniktræning med os nogle torsdage i august og september.

Katrine og Kristian er et par super dygtige og meget erfarne havkajakinstruktører, der holder til i HavkajakTeamNord (HTN) i Strandby. Udover deres aktiviteter i havkajakklubben i Strandby, så holder de også kurser for DGI rundt om i det meste af Danmark.

Træningen er tilrettelagt, så alle kan være med og således, at alle får godt udbytte af at deltage. Og så er der altid garanti for god stemning og et godt grin, når man er i selskab med Katrine og Kristian 🙂

Vis mit rovand - Voersaa

Lørdag den 27. august

Der var byfest i Voersaa 26.-27. august. I dén anledning havde Voersaa Kajakklub inviteret naboklubberne til et ”Se mit rovand”-arrangement.

Vi var 8 FHK’er, der pakkede traileren fra morgenstunden, så vi kunne mødes med de øvrige roere ved Voersaa gamle fiskerleje. Hér har Voersaa Kajakklub nu til huse i de flotte renoverede og nybyggede klubfaciliteter. Klubben bød på kaffe, the og rundstykker og på en kort fortælling om klubbens udvikling i dens 5-årige levetid.

Vi var i alt 24 roere fra Strandby, Frederikshavn, Sæby og Voersaa, der roede fra det gamle fiskerleje og godt 1,5 km i åløbet  og sejlrende forbi jollehavnen og ud til Kattegat. Vi var under kyndig turledelse af John, der tydeligvis ikke havde glemt hans tidligere merit som naturvejleder. Da vi nærmede os vildtreservatet Stensnæs lettede der som på bestilling to havørne.

Vi tog en kort pause på næsset, hvor John fortalte lidt om områdets udvikling. Herefter roede vi retur til klubhuset, hvor vi afsluttede en vellykket tur med en kop kaffe og lidt af den sædvanlige kajaksnak.

Stor tak til Voersaa Kajakklub for endnu en fremragende turen i Jeres gode selskab.

Klubtur på Elling Å

Lørdag den 6. august

I år var klubturen i august naturligvis planlagt til at skulle gå til Aalborg, hvor vi skulle deltage i festlighederne i forbindelse med The Tall Ships Races. Med en middelvind på 12 m/s og stød op til 18 m/s, så var vi imidlertid nødt til at opgive planerne om en dejlig hyggelig tur på Limfjorden.

I stedet valgte nogen af os at tage en tur på Elling Å. Det er en del af vores lokale rovand, som vi ikke benytter så ofte, men som er en oplagt mulighed, når vi nu har sat os op til en tur på vandet, og når der ikke rigtig er vejr til en tur på havet.

En tur på Elling Å byder på smuk natur, og er samtidig en god anledning til at få frisket ens styretag af, når der er god fart i båden på vejen retur medstrøms og med vinden i ryggen. Det blev til en rigtig fin tur. Turen til Aalborg og ikke mindst tarteletten på Egholm må vi tage på et senere tidspunkt.

Indvielse af ny klub-grill

Torsdag den 28. juli

I denne og i de foregående sæsoner har vi holdt regelmæssige grill-arrangementer i forbindelse med en fællesroning. Ved disse arrangementer har medlemmerne medbragt egne gas-grill eller vi har brugt en af havnens kul-grill’er. Nu er vi imidlertid så heldige, at Elling Tømmerhandel har givet os en flot Weber Q3200 gas-grill. Den nye klub-grill blev behørigt indviet ved fællesroingen torsdag den 28. juli.

Der var mødt 20 klubmedlemmer op til fællesroningen denne aften. En lille flok på 6 roere tog med på aftenens korte rotur omkring møllen mens de øvrige 14 tog den lidt længere tur omkring Deget. Efter afsluttet rotur, rengøring af grej og omklædning mødtes vi alle omkring grillen, og havde en rigtig hyggelig aften – den første af mange med vores nye klub-grill som samlingspunkt.

Stort tak til Elling Tømmerhandel for den flotte gave – den vil vi få stor glæde af de næste mange rosæsoner.

Sommertur til fantastiske Fjällbacka

Torsdag den 30. juni -søndag den 3. juli

Skærgården ud for Fjällbacka betegnes af mange som verdens smukkeste skærgård. Årets sommertur gik til dette fantastiske eldorado for kajakroere. Vi havde pakket kajakkerne dagen i forvejen, så vi var klar til afgang med færgen fra Frederikshavn til Gøteborg torsdag morgen.

Hele flokken på 25 deltagere mødtes på Rörviks Campingsplads i Hamburgsund først på eftermiddagen, og efter at have slået telte op og tjekket ind i hytter var vi ivrige efter vores første tur på vandet. Det blev til en kort tur nordpå med ophold ved Ejdge og en tur omkring Kalvön, inden vi gik retur til campingpladsen. Hér mødtes vi alle under pavillionerne til fællesspisning og efterfølgende aftenhygge.

Fredag var der planlagt en længere dagstur, der bød på kaffepause på den idylliske Trinisla. Herfra gik turen videre til Dyngön, hvor der blev holdt en længere frokostpause med tid til udforskning af øen, en dukkert i den smukke lagune eller blot afslapning og solbadning. Turen giv videre omkring Valö forbi Fjällbacka og til Ejdge, hvor der blev tilberede fællesspisning på trangia. Efter en god lang pause tog vi den sidste korte tur retur til campingpladsen.

Lørdag morgen blæste det kraftigt fra vest. Vejrudsigten viste ingen tegn på, at vinden ville aftage i løbet af dagen. Vi valgte derfor at pakke kajakkerne på traileren og på bilerne og køre nordpå til Havstenssund, hvor vi fik en rigtig fin tur ned gennem Sannäsfjorden – bl.a. med en pause på Lilla Havsten. Tilbage på campingpladsen stod Karin og Jan som altid for sommerturens traditionsrige og overdådige grill-menu.

Søndag skulle der pakkes sammen og tjekkes ud. Vi havde en par timer i oveskud, så vi tog alle ind og så Fjällbacka fra landsiden. Det blev alt i alt en ualmindelig vellykket sommertur – vi glæder os allerede til næste år 🙂

Hér nogle få af de mange dejlige kommentarerne på medlems-app’en efter turen:

Tusind tak for en super dejlig tur med rigtigt mange skønne oplevelser – total opladning og i det skønneste selskab. Hold nu op, hvor har vi bare en værdifuld klub med så mange dejlige mennesker, som deler en fælles passion

Tak for den smukkeste miniferie, det skønneste vejr, super dejlig mad, jeres måde at være på – en klub med KONGE humør og kanon fællesskab

DGI Roer 1 kursus

Søndag den 25. marts – onsdag den 15. juni

Selv om vi stadig er en forholdsvis ny klub med kun godt to år på bagen, så har vi allerede nu fået skabt nogle gode traditioner. En årlig tilbagevendende begivenhed er fejring af vores nye roere, der har gennemført årets kursus.

Efter aflagt prøve – hvor roerne får lejlighed til at vise, hvad de har lært i løbet af de forgangne 5 ugers kursusforløb – så mødes nye og gamle roere til festlighederne. Og at over halvdelen af klubbens medlemmer kan samles til et sådant arrangement er et tydelig bevis på, at der er skabt et rigtig godt kammeratskab i klubben.

Hans Christian stod for den officielle del af arrangementet, hvor han i hans velkomsttale til de nye medlemmer netop pointerede, at de er kommet til en klub, der har stor fokus på, at alle skal føle sig velkommen og at aftenens arrangement gerne skulle være et bevis på dette. Der blev skålet, klappet og efter diplomuddelingen gik snakken lystigt omkring grillen.

Klubtur på Ryå

Lørdag den 11. juni

Juni måneds klubtur var tilrettelagt som første klubtur for kursisterne på årets begynderkursus. Det var en stille og rolig hyggetur på Ryå, der skulle vise vores nye klubkammerater, hvad havkajaksporten også kan byde på. Og selv om der samme dag var Rock på Knivholt, så var der heldigvis også en pæn flok af klubbens gamle medlemmer, der havde valgt at tage med på turen. Så vi var 20 FHK’er, der i høj solskin lagde ud fra bådbroen ved Aabybro Mejeri.

Turen på Ryå er velegnet til de nye roere. Ryå er Vendsyssels største vandløb. Vi kan ligge i læ af de høje brinke, der er ikke meget strøm i åen, der er fine bløde snoninger og åen er på dén strækning vi roer på dejlig bred, så der uden problemer kan ligge 4-5 kajakker ved siden af hinanden.

Vi roede mod syd og efter godt 2 km kom vi forbi den idyllisk beliggende Birkelse Hovedgård. Efter knap 8 km gjorde vi stop ved Ryå Bådlaug, hvor vi nød vores medbragte madpakker. Nogle af de hurtigste roere var roet i forvejen og de tog ca. 2 km længere ud mod Limfjorden, inden de stødte til os andre. Til Annies store fortrydelse var hendes madpakke stuvet ned i en af de kajakker, der tog en længere tur, så hun måtte i første omgang “nøjes” med noget af Birgits ualmindelig velsmagende hjemmebag.

Birgits kagefad var kun lige ryddet, da der trak nogle tunge mørke skyer ind over os. Vi kom hurtigt i kajakkerne og blev ramt at nogle kraftige regnbyger på vejen retur. Tilbage ved Mejeriet var det gode vejr vendt tilbage, og alt stod bogstavelig talt i isens tegn. Ryå Is holdt tilfeldigvis “Isens dag” denne dag, så foruden os var der hundredevis af andre gæster, der nød gratis is, besigtigede flotte veteranbiler og nogle fik endda en helikopterrundtur over mejeriet. Det blev en anderledes sjov aflslutning på endnu en vellykket klubtur.

Frederikshavn Havkajakklub indtager Aarhus

Lørdag den 7. maj

Klubturen i maj blev en tur til Aarhus Bugt og via Aarhus Å ind gennem byen og helt ud til Brabrand Sø.

Lørdag morgen kørte vi til Riskov Roklub, hvor vi blev modtaget af Velaja Hammer og Michael Gadegaard, som havde lovet at være dagens turguider. Inden omklædning og klargøring af kajakkerne fik vi en gang rundstykker og Michael fortalte kort om turen og om de par steder på ruten, som kunne give lidt udfordringer.

Og det var en større armada, der lagde ud fra klubbens bådebro. Inklusive vores to lokale guider udgjorde flåden ikke færre end 22 kajakker. Vi kunne nyde den flotte udsigt med Riis Skov og de flotte store ejendomme til den ene side og Mols Bjerge i det fjerne til den modsatte side. På lang afstand kunne ses havnen nye varetegn (Lighthouse – Danmarks højeste boligbyggeri) og de store kraner inde på containerhavnen. Vi lagde kursen ind mod Træskibshavnen og videre ind forbi lystbådehavnen, inden vi kommer frem til et andet af byens store varetegn – kulturcentret Dokk1.

Op gennem byen passerede vi de mange cafeer og restauranter og de mange mennesker på Strøjet. Efter et par timer i kajakkerne lagde vi til ved landgangsbroen ved Kajakhotel Åbrinken, hvor vi fik en kaffepause. Efter pausen gik turen videre op mod Brabrand Sø. Hér  åbnede landskabet sig mere op, og vi begyndte at mærke den kraftige vind fra vest. Det kom bag på nogen af os, at der var så store grønne arealer med masse af dyreliv hér midt inde i Aarhus by. Ved udmundingen af åen ved Brabrand sø var modvinden så kraftig – og lysten til frokost så stor – at vi valgte af gøre holdt ved ”Andebroen”.

På turen retur mødte vi en del kanosejlere, der ligesom os nød den flotte sol og det dejlige liv på vandet. Tilbage i klubben – efter pakning af grej og et forfriskende bad – blev turen sluttet af med et par grilpølser som en god afrunding på en helt forrygende dag på vandet.

Stor tak til Velaja og Michael og til Risskov Roklub for deres gæstfrihed og for den fine guiden ind gennem Aarhus. Vi håber at kunne gøre gengæld på et eller andet tidspunkt 🙂

Morgen-yoga, brush-up træning og arbejdsdag

Lørdag den 23. april

En del af medlemmerne i Frederikshavn Havkajakklub ror hele året, men der er også mange, der vælger at stoppe ro-aktiviteterne til efteråret, når vandtemperaturerne begynder at falde. Efter en lang vinter uden at have siddet i kajakken, kan der godt være behov for en opfriskning af ens ro-teknikker. For at give klubbens medlemmer god en start på sæsonen, var lørdag den 23. april afsat til brush-up træning i og udenfor Marina’en.

For de morgenfriske startede dagen med yoga på havnen. Det var en super god oplevelse med forkælelse til kroppen kombineret med flot udsigt ud over havet og havnen og med bølgernes skvulpen som dejlig baggrundslyd. Efter yogaen stødte dagens øvrige deltagere til omkring et fælles morgenbord i fælleshuset, hvor dagens program blev gennemgået.

Dagens hovedemne var en brush-up træning med genopfriskning af de grundlæggende roteknikker. Fire af klubbens instruktører stod klar med et fuld program for dagens træning. Mens der var fuld gang i træningen, var der en mindre flok, der benyttede dagen til at få ryddet op i bådhuset og til at gennemgå klubbens kajakker og andet grej, så det er helt klar til den kommende sæson og til åretes forestående begynderkursus.

Klubben serverede sandwich og drikkevarer til frokostpausen på teraaasen, hvorefter træningen fortsatte til hen på eftermiddagen, hvor dagen blev afsluttet med en række redningsøvelser. Det blev en super fin dag med masser af aktiviteter både på land og til vands. Det tegner godt for den kommende sæson i Frederikshavn Havkajakklub 🙂

Klubtur på Voer Å

Lørdag den 9. april

Nu er kajaksæsonen for alvor startet op i Frederikshavn Havkajakklub. Vi har genoptaget den faste fællesroning hver mandag og torsdag aften, og lørdag den 9. april var vi på årets første klubtur. Den gik til vores naboklub i Voerså.

Voerså Kajakklub var som altid ualmindelig gæstfri. Vi fik en rundvisning i deres flotte nye klubhus og blev budt på kaffe, inden Bodil, Jonas og formand Brian gjorde os følgeskab på en tur op ad Voer Å, der som altid imponerede med den smukke natur for foden af de høje skrænter ind gennem Rugtved Skov.

Vandstanden var høj, så de kraftige strømfald, der tidligere har voldt problemer, var forholdsvis problemfri at forcere. Dog var der nogle få, der benyttede lejligheden til at teste, om deres tørdragter var tætte 😉

Turen gik op til Fæbrovej – knap 6 km – hvor vi gik i land og nød den medbragte madpakke og lidt hjemmebag, inden vi satte i kajakkerne igen, og nød den kraftige størm og benyttede lejligheden til at få frisket op på forskellige styretag.

Tak til Brian og til Voerså Kajakklub for kaffe, for gæstfrihed og for guidningen på en super fin tur.

Fællesroning i forårsvejr

Lørdag den 19. marts

Fællesroningen midt i marts bød på en smuk, skyfri himmel og ganske svag vind. Marina’en var også i forårshumør, og den årlige forårs-uddybning var denne dag kommet til indsejlingen og til området lige udenfor havnen.

Det var en pæn lille flok på 9 roere, der tog turen omkring Deget. Derud over var der yderligere to roere, der tog en kortere tur mod syd.

Da vi rundede den nordlige del af Deget, blev vi opmårksomme på, hvor lavvandet det var. Døde Anders stak 20-30 cm op over vandoverfladen. På vejen retur gjorde vi et stop, for at hilse på en enlig sæl.

Årets første svømmehalstræning

Søndag den 9. januar

Der var fuldt booket til årets første svømmehalstræning med 18 deltagere. Desværre indløb der helt frem til afgang masser af afbud p.g.a. sygdom, nærkontakt med corona og en næsten overskåret finger i Dronninglund. Det gav til gengæld masser af bassintid til de resterende deltagere.

Morten Rævdal var dagens chefinstruktør med HC og Finn som hjælpeinstruktører. Mortens første kursist var Kenneth, der kom igennem alle trinene for et godt og sikkert rul. Tina tog det hele til sig, så i løbet af eftermiddagen gennemførte hun to flotte rul helt uden hjælp.

Kim dannede par med “hans bedste kursist” Simon. Hvem af dem, der gav flest råd vides ikke rigtigt. Men Simon er i alt fald blevet god til at rulle og Kim tog også godt ved lære af sin kursist. Kim endte således også med at blive en helt habil “ruller”. Finn fik roet i kajak, og han “genvandt” sin balance efter hans tur i baljen på nytårs-turen 🙂

Alle fik øvet selvredninger, makkerredninger og rul. Det var en rigtig god og hyggelig eftermiddag krydret med kaffe, kage og småkager. Med dagens fornemme indsats vi der inden længe være mange flere i klubben, der mestre kunsten at rulle med kajakken.

/ HC

Nytårskur og start på ny rosæson

Søndag den 2. januar

Det var en flok friske roere, der mødte op til årets første fællesroning. Nytårsturen går almindeligvis til Deget, men med en frisk vind fra vest og temmelig diset, så valgte vi i år at lade turen gå sydover forbi Bangsbostrand og ud til Transportcenteret.

Tilbage i Marina’en mødes vi med flere klubkammerater. Vi havde et par hyggelige timer sammen i Skipperstuen, hvor starten på den nye rosæson blev markeret med bobler og kransekage. Snakken gik lystigt bl.a. om de mange gode kajakoplevelser, vi har haft sammen i det forgangne år, og vi fik vendt tanker og idéer om nogle af de mange spændende oplevelser, der er udsigt til i den nye sæson.

Og der er fund fart på aktiviteterne allerede fra årets start. De næste måneder fortsætter fællesroningen hver lørdag formiddag, svømmehalstræningen i januar er fuldt booket og der har også i det nye år været nødvendigt at oprette to hold til den ugentlige yoga-træning.