Udvalgte kajakoplevelser fra 2022

DGI Roer 1 kursus

Søndag den 25. marts – onsdag den 15. juni

Selv om vi stadig er en forholdsvis ny klub med kun godt to år på bagen, så har vi allerede nu fået skabt nogle gode traditioner. En årlig tilbagevendende begivenhed er fejring af vores nye roere, der har gennemført årets kursus.

Efter aflagt prøve – hvor roerne får lejlighed til at vise, hvad de har lært i løbet af de forgangne 5 ugers kursusforløb – så mødes nye og gamle roere til festlighederne. Og at over halvdelen af klubbens medlemmer kan samles til et sådant arrangement er et tydelig bevis på, at der er skabt et rigtig godt kammeratskab i klubben.

Hans Christian stod for den officielle del af arrangementet, hvor han i hans velkomsttale til de nye medlemmer netop pointerede, at de er kommet til en klub, der har stor fokus på, at alle skal føle sig velkommen og at aftenens arrangement gerne skulle være et bevis på dette. Der blev skålet, klappet og efter diplomuddelingen gik snakken lystigt omkring grillen.

Klubtur på Ryå

Lørdag den 11. juni

Juni måneds klubtur var tilrettelagt som første klubtur for kursisterne på årets begynderkursus. Det var en stille og rolig hyggetur på Ryå, der skulle vise vores nye klubkammerater, hvad havkajaksporten også kan byde på. Og selv om der samme dag var Rock på Knivholt, så var der heldigvis også en pæn flok af klubbens gamle medlemmer, der havde valgt at tage med på turen. Så vi var 20 FHK’er, der i høj solskin lagde ud fra bådbroen ved Aabybro Mejeri.

Turen på Ryå er velegnet til de nye roere. Ryå er Vendsyssels største vandløb. Vi kan ligge i læ af de høje brinke, der er ikke meget strøm i åen, der er fine bløde snoninger og åen er på dén strækning vi roer på dejlig bred, så der uden problemer kan ligge 4-5 kajakker ved siden af hinanden.

Vi roede mod syd og efter godt 2 km kom vi forbi den idyllisk beliggende Birkelse Hovedgård. Efter knap 8 km gjorde vi stop ved Ryå Bådlaug, hvor vi nød vores medbragte madpakker. Nogle af de hurtigste roere var roet i forvejen og de tog ca. 2 km længere ud mod Limfjorden, inden de stødte til os andre. Til Annies store fortrydelse var hendes madpakke stuvet ned i en af de kajakker, der tog en længere tur, så hun måtte i første omgang “nøjes” med noget af Birgits ualmindelig velsmagende hjemmebag.

Birgits kagefad var kun lige ryddet, da der trak nogle tunge mørke skyer ind over os. Vi kom hurtigt i kajakkerne og blev ramt at nogle kraftige regnbyger på vejen retur. Tilbage ved Mejeriet var det gode vejr vendt tilbage, og alt stod bogstavelig talt i isens tegn. Ryå Is holdt tilfeldigvis “Isens dag” denne dag, så foruden os var der hundredevis af andre gæster, der nød gratis is, besigtigede flotte veteranbiler og nogle fik endda en helikopterrundtur over mejeriet. Det blev en anderledes sjov aflslutning på endnu en vellykket klubtur.

Frederikshavn Havkajakklub indtager Aarhus

Lørdag den 7. maj

Klubturen i maj blev en tur til Aarhus Bugt og via Aarhus Å ind gennem byen og helt ud til Brabrand Sø.

Lørdag morgen kørte vi til Riskov Roklub, hvor vi blev modtaget af Velaja Hammer og Michael Gadegaard, som havde lovet at være dagens turguider. Inden omklædning og klargøring af kajakkerne fik vi en gang rundstykker og Michael fortalte kort om turen og om de par steder på ruten, som kunne give lidt udfordringer.

Og det var en større armada, der lagde ud fra klubbens bådebro. Inklusive vores to lokale guider udgjorde flåden ikke færre end 22 kajakker. Vi kunne nyde den flotte udsigt med Riis Skov og de flotte store ejendomme til den ene side og Mols Bjerge i det fjerne til den modsatte side. På lang afstand kunne ses havnen nye varetegn (Lighthouse – Danmarks højeste boligbyggeri) og de store kraner inde på containerhavnen. Vi lagde kursen ind mod Træskibshavnen og videre ind forbi lystbådehavnen, inden vi kommer frem til et andet af byens store varetegn – kulturcentret Dokk1.

Op gennem byen passerede vi de mange cafeer og restauranter og de mange mennesker på Strøjet. Efter et par timer i kajakkerne lagde vi til ved landgangsbroen ved Kajakhotel Åbrinken, hvor vi fik en kaffepause. Efter pausen gik turen videre op mod Brabrand Sø. Hér  åbnede landskabet sig mere op, og vi begyndte at mærke den kraftige vind fra vest. Det kom bag på nogen af os, at der var så store grønne arealer med masse af dyreliv hér midt inde i Aarhus by. Ved udmundingen af åen ved Brabrand sø var modvinden så kraftig – og lysten til frokost så stor – at vi valgte af gøre holdt ved ”Andebroen”.

På turen retur mødte vi en del kanosejlere, der ligesom os nød den flotte sol og det dejlige liv på vandet. Tilbage i klubben – efter pakning af grej og et forfriskende bad – blev turen sluttet af med et par grilpølser som en god afrunding på en helt forrygende dag på vandet.

Stor tak til Velaja og Michael og til Risskov Roklub for deres gæstfrihed og for den fine guiden ind gennem Aarhus. Vi håber at kunne gøre gengæld på et eller andet tidspunkt 🙂

Morgen-yoga, brush-up træning og arbejdsdag

Lørdag den 23. april

En del af medlemmerne i Frederikshavn Havkajakklub ror hele året, men der er også mange, der vælger at stoppe ro-aktiviteterne til efteråret, når vandtemperaturerne begynder at falde. Efter en lang vinter uden at have siddet i kajakken, kan der godt være behov for en opfriskning af ens ro-teknikker. For at give klubbens medlemmer god en start på sæsonen, var lørdag den 23. april afsat til brush-up træning i og udenfor Marina’en.

For de morgenfriske startede dagen med yoga på havnen. Det var en super god oplevelse med forkælelse til kroppen kombineret med flot udsigt ud over havet og havnen og med bølgernes skvulpen som dejlig baggrundslyd. Efter yogaen stødte dagens øvrige deltagere til omkring et fælles morgenbord i fælleshuset, hvor dagens program blev gennemgået.

Dagens hovedemne var en brush-up træning med genopfriskning af de grundlæggende roteknikker. Fire af klubbens instruktører stod klar med et fuld program for dagens træning. Mens der var fuld gang i træningen, var der en mindre flok, der benyttede dagen til at få ryddet op i bådhuset og til at gennemgå klubbens kajakker og andet grej, så det er helt klar til den kommende sæson og til åretes forestående begynderkursus.

Klubben serverede sandwich og drikkevarer til frokostpausen på teraaasen, hvorefter træningen fortsatte til hen på eftermiddagen, hvor dagen blev afsluttet med en række redningsøvelser. Det blev en super fin dag med masser af aktiviteter både på land og til vands. Det tegner godt for den kommende sæson i Frederikshavn Havkajakklub 🙂

Klubtur på Voer Å

Lørdag den 9. april

Nu er kajaksæsonen for alvor startet op i Frederikshavn Havkajakklub. Vi har genoptaget den faste fællesroning hver mandag og torsdag aften, og lørdag den 9. april var vi på årets første klubtur. Den gik til vores naboklub i Voerså.

Voerså Kajakklub var som altid ualmindelig gæstfri. Vi fik en rundvisning i deres flotte nye klubhus og blev budt på kaffe, inden Bodil, Jonas og formand Brian gjorde os følgeskab på en tur op ad Voer Å, der som altid imponerede med den smukke natur for foden af de høje skrænter ind gennem Rugtved Skov.

Vandstanden var høj, så de kraftige strømfald, der tidligere har voldt problemer, var forholdsvis problemfri at forcere. Dog var der nogle få, der benyttede lejligheden til at teste, om deres tørdragter var tætte 😉

Turen gik op til Fæbrovej – knap 6 km – hvor vi gik i land og nød den medbragte madpakke og lidt hjemmebag, inden vi satte i kajakkerne igen, og nød den kraftige størm og benyttede lejligheden til at få frisket op på forskellige styretag.

Tak til Brian og til Voerså Kajakklub for kaffe, for gæstfrihed og for guidningen på en super fin tur.

Fællesroning i forårsvejr

Lørdag den 19. marts

Fællesroningen midt i marts bød på en smuk, skyfri himmel og ganske svag vind. Marina’en var også i forårshumør, og den årlige forårs-uddybning var denne dag kommet til indsejlingen og til området lige udenfor havnen.

Det var en pæn lille flok på 9 roere, der tog turen omkring Deget. Derud over var der yderligere to roere, der tog en kortere tur mod syd.

Da vi rundede den nordlige del af Deget, blev vi opmårksomme på, hvor lavvandet det var. Døde Anders stak 20-30 cm op over vandoverfladen. På vejen retur gjorde vi et stop, for at hilse på en enlig sæl.

Årets første svømmehalstræning

Søndag den 9. januar

Der var fuldt booket til årets første svømmehalstræning med 18 deltagere. Desværre indløb der helt frem til afgang masser af afbud p.g.a. sygdom, nærkontakt med corona og en næsten overskåret finger i Dronninglund. Det gav til gengæld masser af bassintid til de resterende deltagere.

Morten Rævdal var dagens chefinstruktør med HC og Finn som hjælpeinstruktører. Mortens første kursist var Kenneth, der kom igennem alle trinene for et godt og sikkert rul. Tina tog det hele til sig, så i løbet af eftermiddagen gennemførte hun to flotte rul helt uden hjælp.

Kim dannede par med “hans bedste kursist” Simon. Hvem af dem, der gav flest råd vides ikke rigtigt. Men Simon er i alt fald blevet god til at rulle og Kim tog også godt ved lære af sin kursist. Kim endte således også med at blive en helt habil “ruller”. Finn fik roet i kajak, og han “genvandt” sin balance efter hans tur i baljen på nytårs-turen 🙂

Alle fik øvet selvredninger, makkerredninger og rul. Det var en rigtig god og hyggelig eftermiddag krydret med kaffe, kage og småkager. Med dagens fornemme indsats vi der inden længe være mange flere i klubben, der mestre kunsten at rulle med kajakken.

/ HC

Nytårskur og start på ny rosæson

Søndag den 2. januar

Det var en flok friske roere, der mødte op til årets første fællesroning. Nytårsturen går almindeligvis til Deget, men med en frisk vind fra vest og temmelig diset, så valgte vi i år at lade turen gå sydover forbi Bangsbostrand og ud til Transportcenteret.

Tilbage i Marina’en mødes vi med flere klubkammerater. Vi havde et par hyggelige timer sammen i Skipperstuen, hvor starten på den nye rosæson blev markeret med bobler og kransekage. Snakken gik lystigt bl.a. om de mange gode kajakoplevelser, vi har haft sammen i det forgangne år, og vi fik vendt tanker og idéer om nogle af de mange spændende oplevelser, der er udsigt til i den nye sæson.

Og der er fund fart på aktiviteterne allerede fra årets start. De næste måneder fortsætter fællesroningen hver lørdag formiddag, svømmehalstræningen i januar er fuldt booket og der har også i det nye år været nødvendigt at oprette to hold til den ugentlige yoga-træning.